Relatii de Iubire

Cand ma gandesc la relatii de iubire, ma gandesc la intalnirea dintre Mine si Tine. O intalnire care ne uneste dar in acelasi timp ne si transforma. Pentru a avea o relatie armonioasa cu Tine este necesar sa am o relatie armonioasa cu Mine, sa fiu in contact cu ce se intampla in interiorul meu dar sa simt totodata si ce se intampla cu celalalt.
Este important sa invat sa vorbesc despre mine, despre ceea ce simt, despre ceea ce imi doresc, despre nevoile mele, despre lucrurile cu care nu sunt de acord, despre nevoile Tale, despre ceea ce iti pot oferi si despre ceea ce pot primi de la Tine.
Nu mai putin important este sa invat sa fiu impreuna cu tine, dar in acelasi timp separat, sa avem fiecare propriul timp, propiul spatiu si propria intimitate. A face diferenta si a gasi echilibru intre nevoia de fuziune si cea de individuare, este poate cea mai mare provocare in intalnirea dintre Mine si Tine.
Sa nu ne fie teama sa exprimam ceea ce gandim si simtim cu adevarat! O relatie de cuplu fara parteneri liberi, autentici, implicati si care au curajul sa-si asume ceea ce inseamna o relatie autentica, este lipsita de viata si sortita esecului.

Cand ma gandesc la relatii de iubire, ma gandesc la intalnirea dintre Mine si Tine. O intalnire care ne uneste dar in acelasi timp ne si transforma. Pentru a avea o relatie armonioasa cu Tine este necesar sa am o relatie armonioasa cu Mine, sa fiu in contact cu ce se intampla in interiorul meu dar sa simt totodata si ce se intampla cu celalalt.Este important sa invat sa vorbesc despre mine, despre ceea ce simt, despre ceea ce imi doresc, despre nevoile mele, despre lucrurile cu care nu sunt de acord, despre nevoile Tale, despre ceea ce iti pot oferi si despre ceea ce pot primi de la Tine.
Nu mai putin important este sa invat sa fiu impreuna cu tine, dar in acelasi timp separat, sa avem fiecare propiul timp, propiul spatiu si propria intimitate. A face diferenta si a gasi echilibru intre nevoia de fuziune si cea de individuare, este poate cea mai mare provocare in intalnirea dintre Mine si Tine.
Sa nu ne fie teama sa exprimam ceea ce gandim si simtim cu adevarat! O relatie de cuplu fara parteneri liberi, autentici, implicati si care au curajul sa-si asume ceea ce inseamna o relatie autentica, este lipsita de viata si sortita esecului.
Sunt din ce in ce mai multe persoane care doresc sa-si imbunatateasca cunostintele legate de casnicie si relatii de iubire si sa deprinda noi abilitati de a relationa, sau de a avea relatii sanatoase.
Si deasemenea sunt tot mai numeroase cuplurile care au curaj sa caute ajutor inainte de a avea loc daune ireparabile. Acestia isi doresc ca vietile lor sa devina mai bune si realizeaza ca nimic nu este mai important in viata lor decat relatiile de iubire. Pentru ca noi omenii suntem mai inainte de toate fiinte sociale, cel mai important lucru este relationarea. Deseori atunci cand un client se prezinta la terapie si vorbeste despre problema lui, oricare ar fi aceasta, este aproape imposibil sa nu descopere ca in spatele un simptom sau altul se afla dificultatea de a avea relatii satisfacatoare.
Este cunoscut faptul ca oricate bunuri materiale avem, faima, putere sau bani, daca relatiile cu persoanele importante din viata noastra nu sunt satisfacatoare, nimic nu ne face fericiti. Si chiar daca ne este teama sa ne implicam intr-o relatie de iubire, chiar daca ne temem sa suferim, chiar daca exemplele pe care le avem din propria familie ne fac sa nu recunoastem ca avem nevoie sa iubim si sa fim iubiti, chiar daca suntem blocati din punct de vedere emotional, in sufletul nostru este un mare gol, daca iubirea lipseste. Acel gol pe care ne straduim sa-l umplem prin implicarea in diverse activitati, prin acumularea de bunuri materiale, prin detinerea unor functii importante care sa ne ocupe cat mai mult timp, prin relatii sexuale cu parteneri multipli, prin descoperirea unor hobby-uri sau activitati individuale care sa ne ocupe cat mai mult timp in afara relatiei.
Un adevar mai putin confortabil este acela ca ne este teama sa iubim, sa ne asumam responsabilitati, sa ne luam angajamente, sa ne implicam in relatie, sa avem timp pentru celalalt, sa il ascultam, sa-i impartasim, sa comunicam deschis.
Iar cei mai multi oameni privesc problema iubirii ca fiind ceva ce ei ar trebui sa primeasca si nu ca pe ceva ce ar trebui sa ofere.
Deseori consideram ca nu este nimic de invatat despre iubire. Poate ca nici nu exista pe lume o activitate care sa fie inceputa cu atat de multe asteptari si sperante si care sa duca cu tot atata regularitate la esec. Daca am fi interesati sa cunoastem motivul esecurilor in iubire poate ca ne-am schimba atitudinea cu privire la ceea ce este de invatat despre iubire, si desigur ca avem multe de invatat.

Mihaela