Ce este Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala?
Terapia cognitiv-comportamentala (TCC) este un tip de psihoterapie in care pacientii isi identifica tiparele de gandire negative si le inlocuiesc cu cele pozitive. Sunt combinate tehnici folosite atat in psihoterapia cognitiva cat si in cea comportamentala.
Spre deosebire de alte tipuri de psihoterapie, TCC se concentreaza asupra gandurilor si comportamentului prezent a pacientului, nu asupra trecutului. TCC este este de obicei psihoterapie de scurta durata si dureaza cateva saptamani sau cateva luni. Cu toate acestea, ar putea dura mai mult, in functie de boala pacientului si recomandarile psihoterapeutului.
La ce foloseste TCC?
Terapia Cognitiv Comportamentala este folost in tratamentul multor boli mentale, incluzand depresia, tulburarile de anxietate si fobiile. Este, de asemenea, recomandata si pentru alte probleme, incluzand boli cronice, cum sunt artrita sau cancerul.
De regula, cei mai multi pacienti incep tratamentul cu sedinte saptamanale sau bisaptamanale. TCC poate face parte din sedintele individuale, dar si parte din psihoterapia de grup.Terapia cognitiv comportamentala are o rata mare de succes, iar beneficiile terapiei se mentin.
In ce tipuri de tulburari / boli se foloseste Terapia Cognitiv Comportamentala?
Terapia Cognitiv Comportamentala este cel mai folosit tip de psihoterapie pentru tratamentul diverselor tulburari emotionale si boli mentale. In multe cazuri face parte din planul de tratament care poate include si medicatie. TCC poate fi folosit pentru a trata urmatoarele afectiuni:
– Depresia majora. O depresie severa, care apare brusc sau gradual si de obicei dureaza cateva luni. De obicei necesita observatie clinica si tratament.
– Tulburare bipolara. O boala caracterizata prin perioade alternative de manie (perioada de excitabilitate mare) si depresie.
– Tulburari de anxietate. Tulburari emotionale caracterizata prin anxietate disruptiva care interfereaza cu activitatile zilnice ale pacientului. Tipurile de anxietate include:
– Atacul de panica. O boala in care persoana traieste in mod regulat atacuri de panica – episoade bruste de anxietate care dureaza intre 10 si 30 de minute si cauzeaza simptome precum accelerarea ritmului cardiac, transpiratie abundenta, lipsa suflului.
– Fobiile. Temeri extreme de puternice si irationalde de lucruri, oameni, locuri, experiente si situatii.
– Tulburarea obsesiv compulsiva. O boala care e prezenta la pacientii care descriu ganduri persistente, pe care nu le pot controla(obsesii) si/ sau desfasoara anumite actiuni in mod repetat (compulsii).
– Stresul post-traumatic. O boala care presupune sentimente intense de frica, neajutorare sau groaza produse de asistarea sau participarea la un eveniment deosebit de traumatic.
– Tulburari alimentare. Acestea presupun tulburari de alimentatie serioase incluzanad reducerea nesanatoasa a alimenatarii(anorexia nervosa), supralimentare severa si/sau metode periculoase pentru a preveni castigarea in greutate, cum sunt voma provocata (bulimia nervosa).
– Schizofrenia. O tulburare psihiatrica complexa care are impact asupra abilitatii persoanei de a distinge intre real experientele imaginare, de a gandi logic, de a avea raspunsuri si comportamente adecvate situatiilor sociale. Schizofrenia este de obicei tratata mai intai cu medicamente. Prin intermediul TCC pacientii vor invata sa monitorizeze realitatea gandurilor si perceptiilor lor, cum sa ignore halucinatiile auditive si cum sa gestioneze apatia demobilizatoare.
– Tulburarea de personalitate Borderline. O boala prin care pacientii au perioade de emotii instabile care le afecteaza serios viata.
– Insomnia. Inabilitatea de a dormi suficienet pentru a asigura odihna.
– Probleme relationale ( probleme maritale)
– Abuzul de substanta. Uzul cronic de substante, de obicei alcool sau droguri, care altereaza starea si comportamentul si cauzeaza dizabilitate semnificativa in viata persoanei.