Iubirea sau frica?

Se afirma din ce in ce mai des ca singurele sentimente cu care ne nastem sunt iubirea si frica.
Frica este cea mai mare problema in viata unui om. Frica este cea care ne rapeste fericirea, si cea care ne determina sa ne multumim cu mai putin decat meritam si decat suntem capabili sa realizam. Ea este radacina emotiilor negative, a nefericirii si a problemelor interumane.Se afirma din ce in ce mai des ca singurele sentimente cu care ne nastem sunt iubirea si frica.
Singurul lucru bun despre frica – daca exista ceva bun – este ca ea se invata si din aceasta cauza, te poti si “dezvata” de ea.

Se afirma din ce in ce mai des ca singurele sentimente cu care ne nastem sunt iubirea si frica. Frica este cea mai mare problema in viata unui om. Frica este cea care ne rapeste fericirea, si cea care ne determina sa ne multumim cu mai putin decat meritam si decat suntem capabili sa realizam. Ea este radacina emotiilor negative, a nefericirii si a problemelor interumane. Singurul lucru bun despre frica – daca exista ceva bun – este ca ea se invata si din aceasta cauza, te poti si “dezvata” de ea.
Frica de esec si frica de a fi respins sunt reactii de raspuns invatate, programate in noi, inca inainte de varsta de 6 ani. Aceste frici stabilesc limita superioara si inferioara a zonei noastre de confort, iar datorita lor la limita inferioara, faci indeajuns de mult ca sa nu fii criticat sau respins de altii si te mentii confortabil intre aceste limite, incat sa eviti riscul sau esecul la limita superioara. Odata ce ai intrat in zona de confort ramai acolo , incercand sa eviti orice sentiment de frica sau anxietate. Temerile sunt cele care va retin sa faceti majoritatea lucrurilor de care sunteti capabili, si majoritatea lucrurilor pe care le doriti.
Opusul fricii este iubirea – incepand cu iubirea de sine, sau stima de sine. Exista o relatie inversa intre respectul de sine si temerile de toate felurile. Cu cat te vei place si te vei iubiti mai mult, cu atat te vei teme mai putin de esec sau de respingere, cu atat vei fi mai dornic sa iti asumi riscuri care te vor conduce spre success si fericire. Cu cat te vei place mai mult, cu atat vei avea curaj sa actionezi pentru ati realiza idealurile si obiectivele. Atunci cand te placi si te iubesti, iti cresti respectul fata de sine, fata de ceilalti, si iti invingi temerile, iar cei din jurul tau vor face la fel.
Atunci cand intelegi ca temerile sunt cele care te limiteaza, poti inlocui gandurile negative de teama cu ganduri pozitive de respect si iubire fata de propia persoana. Fiecare dintre noi a fost programat sa vorbeasca, sa simta, sa gandeasca si sa se comporte in modul in care o facem astazi. Nu puteti gandi, simti sau comporta in mod diferit, decat daca iti schimbi programul de control, conceptul despre sine din interior.
Iti poti schimba programul, conceptul despre sine, prin inlocuirea credintelor de auto-limitare, cu ganduri de autoeliberare. Poti incepe sa gandesti despre cum ai dori sa fii, mai degraba decat despre cum esti acum. Poti decide sa faci ca fiecare particica a vietii sa fie pozitiva, captivanta si plina de energie, si de ce nu o capodopera!

Sursa „Succesul in viata” Brian Tracy

Mihaela Balcan