Depresia este o tulburare a stării afective
Depresia este o tulburare a stării afective, care duce la apariţia unei trăiri de tristeţe sau de pierdere a speranţei pentru o perioadă îndelungată de timp. Fiind mai serioasă decât un simplu episod de tristeţe, de supărare sau decât o trăire temporară de scădere a energiei, depresia poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ţi trăi viaţa, asupra capacităţii de munca, asupra stării generale de sănătate, asupra relaţiilor interpersonale, precum şi asupra persoanelor apropiate.
Numărul de oameni care suferă de tulburări depresive a crescut constant în ultimii ani. Simptomele depresive invalidează funcţionarea normală a persoanei, producând durere şi suferinţă nu numai celor care se confruntă cu această tulburarea serioasă, ci şi celor apropiaţi acestora.
Cei mai mulţi oameni depresivi nu căuta nici un fel de ajutor cu toate că cei mai multi chiar şi cei a căror depresie este extrem de severă pot fi ajutaţi.
În prezent există tratament psihoterapeutic de specialitate cum ar fi: terapia cognitiv-comportamentală, hipnoterapia, terapia prin psihodramă, terapia experentiala, şi altele, precum şi noi medicamente care uşurează suferinţa provocată de depresie. Din păcate, multe persoane nu vor să recunoască faptul că sufera de depresie si ca depresia constituie o tulburarea tratabilă.
Ce este tulburarea depresivă? Tulburarea depresivă este o boala care afectează corpul, starea de spirit şi gândurile. Ea influenţează modul în care o persoană trăieşte, relaţionează, doarme, mănâncă, modifica manieră de percepere a celor din jur şi a persoanei în cauza. Depresia nu trebuie confundată cu o melancolie temporară. Persoanele care prezintă simptomele caracteristice depresiei nu se pot vindecă imediat chiar dacă îşi doresc acest lucru. Fără a urma un tratament specific formei depresive cu care se confruntă, oamenii îşi prelungesc durerea şi suferinţă cu săptămâni, luni şi chiar ani. Un tratament corespunzător poate ajuta foarte mulţi oameni depresivi. Depresia durează (cel puţin două săptămâni) şi afectează mai mult decât dispoziţia individului. Nu este ceva de care poţi scăpa ori de câte ori vrei tu.
Există mai multe forme clinice de depresie:
• Depresia majoră (simptomele durează mai mult de două săptămâni),
• Distimia (depresie cronică),
• Tulburarea bipolară sau boala maniaco-depresivă (existenţă de episoade depresive şi maniacale),
• Depresia asociată unui anumit sezon (depresie ce se instalează doar iarnă).
Majoritatea persoanelor cu tentative de suicid suferă de depresie. În grupă de vârsta 18-24 de ani, suicidul este a treia cauza de deces. Simptomele depresiei manifestate clinic se instalează la începutul vârstei adulte. Pe lângă o dispoziţie depresivă, simptomele acestei afecţiuni mai includ:
– Modificarea apetitului cu o creştere/scădere semnificativă în greutate;
– Trăirea sentimentului de tristeţe;
– Plâns frecvent;
– Tentinta de retragere sau izolare;
– Modificarea somnului (prea mult sau prea puţin);
– Tensiune psihică ;
– Scăderea interesului pentru viaţa;
– Incapacitate de concentrare sau de a lua decizii;
– Stare de slăbiciune;
– Sentimente de vină nejustificate;
– Gânduri legate de moarte şi suicid;
– Modificări fiziologice (cefalee sau constipaţie);
Tratamentul depresiei se poate compune din psihoterapie (de grup sau individuală) şi medicaţie. Psihoterapia este realizată de personal specializat psihologi, psihoterapeuţi sau medici psihiatri cu formare în psihoterapie.
In viziunea psihoterapiei cognitiv comportamentale se porneşte de la premisa că depresia apare datorită unui model de gândire disfuncţional. Această convingere (gândire) disfuncţională, nu produce simptomul prin ea însăşi, ci doar atunci când anumite evenimente sau incidente externe apar ca să o întărească. Pe măsură ce tulburarea depresivă se dezvolta, gândurile negative automate devin tot mai frecvente şi mai intense, estompând gândurile raţionale. Acestea produc simptomele depresiei care, la rândul lor, întăresc modul negativ de gândire şi astfel se formează un cerc vicios.
Terapia cognitiv comportamentală sparge cercul vicios, învăţând pacientul să adreseze întrebări provocatoare gândurilor negative, pentru a verifica dacă fundamentarea lor este corectă.
Hipnoterapia este de asemenea o metodă de tratament remarcabilă, utilizată din ce în ce mai des în tratamentul depresiei. Hipnoză este o metodă complexă de restructurare şi reorganizare psihică, şi este aplicată pentru a identifica şi folosi modalităţi personale de organizare a experientei subiective şi de a le direcţiona în mod constructiv.
Obiectivul hipnoterapiei constă în modificarea şi înlocuirea structurilor psihice dezadaptative, limitatoare şi autoblocante, şi construirea în locul acestora a unor mecanisme psihologice sănătoase şi eficiente, precum şi în mobilizarea şi amplificarea resurselor existente ale subiectului.
Psiholog Mihaela Balcan