Consilierea psihologica

Un articol de Lynn Ponton, Ph.D.

Consilierea psihologica eficienta este o strada cu doua sensuri.
Ea necesita un efort de cooperare atat din partea persoanei care primeste consiliere cat si din partea consilierului. Si este nevoie implicare pentru a se realiza schimbari, uneori dificile, la nivel comportamental sau la nivelul modelelor comportamentale.

Asteptarile in legatura cu consilierul trebuie sa fie stabilite clar la inceputul consilierii. Dumneavoastra si consilierul dumneavoastra trebuie sa discutati asupra unor termene realiste pentru atingerea scopurilor si sa ajungeti la un acord asupra modului in care veti evalua progresul.

Este important ca intre dumneavoastra si consilierul dumneavoastra sa apara o relatie pozitiva care sa va permita sa fiti sincer in totalitate in legatura cu gandurile si sentimentele pe care le aveti. De multe ori aceasta necesita o legatura speciala, imposibil de definit, in cadrul careia va simtiti confortabil referitor la personalitatea consilierului si stilul acestuia. Daca dupa primele sedinte nu simtiti aceasta legatura cautati-va un alt cosilier cu care sa va simtiti mai confortabil.

O data ce v-ati gasit consilierul potrivit, cum puteti afla daca relatia dumneavoastra este eficienta? Acestea sunt cateva semne pe care sa le urmariti:
Chiar daca dumneavoastra sunteti responsabil de a face schimbarile in viata dumneavoastra, un consilier eficient va poate ajuta indicandu-va eventualele obstacole pe care le veti intalni. Daca aveti control asupra acestor obstacole, un consilier eficient va poate sugera schimbarile comportamentale care va vor ajuta sa le depasiti. Daca obstacolele implica factori care nu sunt sub controlul dumneavoastra, consilierul va poate invata mecanisme prin care sa va descurcati cu acestea care va vor favoriza starea dumneavoastra de bine in circumstante care va vor pune la incercare.

Un consilier eficient poate sa identifice modelele negative de gandire(cognitive) care pot intretine sentimente de tristete, depresie sau anxietate. Incurajandu-va sa va dezvoltati pe punctele dumneavoastra forte si sugerand abilitati prin care se pot depasi sentimentele de deznadejde pe care vi le produceti singura , un consilier va poate ajuta sa va dezvoltati o atitudine mai pozitiva.

Un consilier bun va poate asista in realizarea unor schimbari pozitive in relatiile cu ceilalti, ajutandu-va sa identificati comportamentele care pot contribui la o relatie defectoasa. Consilierul dumneavoastra va poate invata metode eficiente de comunicare, favorizand relatiile sincere cu persoane din viata dumneavoastra care va pot cauza dureri emotionale.

Puteti determina daca munca dumneavoastra impreuna cu consilierul este eficienta daca incepeti sa obtineti cunostinte despre unele ganduri si comportamente ale dumneavoastra de care nu ati fost constienta inainte. De-a lungul timpului ar trebui sa fiti capabil sa recunoasteti modele in felul in care actionati, sa le determinati sursa si sa identificati obstacole in calea fericirii dumneavoastra pe care vi le-ati creat fara voie. Rezultatul final este dezvoltarea personala care va da puterea sa va controlati viata si sa va bucurati de relatii pozitive cu ceilalti